Sibiu

Una din capitalele spirituale ale Transilvaniei, alături de Cluj-Napoca și Alba-Iulia, municipiul Sibiu este unul din punctele fierbinți pe harta culturală a României, și unul din centrele economice emergente din regiune.

Atestat documentar pentru prima dată în 1191, orașul a început ca o așezare colonială a sașilor, aduși de Coroana maghiară în mai multe puncte din sudul Transilvaniei, pentru apărarea graniței. Cu timpul a devenit cea mai importantă din cele 7 cetăți săsești din Ardeal(organizate în  „Universitatea săsească”), un important centru meșteșugăresc, cetatea medievală adăpostind până la 26 bresle, și printre cele mai importante fortificații militare din perioada medievală. “Cetatea roșie”, cum îi era supranumele în epocă, exceptând asediul mongol din 1241, nu a fost cucerită niciodată. Orașul continuă să uimească lumea prin premiere tehnice –  cum ar fi experimentul cu rachete a lui Conrad Haas din 1551, medicale – primul spital de pe teritoriul actual al României este deschis în 1292 la Sibiu, și prima farmacie, 1494, culturală – în 1788 Martin Hochmeister, primarul de atunci al orașului, înființează în Turnul Gros( actuala Sala Thalia) primul teatru din Transilvania. Ca dovadă a importanței sale regionale Sibiu a fost și capitală a Transilvaniei între 1692-1791 și 1849-1865, iar după Marea Unire, între 1918-1920, guvernul regional al Transilvaniei, Consiliul Dirigent, și-a avut sediul aici.  După înghețul din perioada comunismului și degringolada tranziției, anul 2007 a reprezentat revirimentul Sibiului pe toate planurile o dată cu alegerea sa

în programul Capitala Culturală Europeană. Din nou Cetatea roșie avea să fie din nou un oraș-etalon în regiune. Este gazda celui mai mare festival de Teatru din lume, după cel de la Edinburgh și Avignon, a celui mai important festival de film documentar din Europa Centrală și de Est, Astra Film, a celui mai longeviv festival de jazz, și a multor alte festivale și evenimente culturale, care alături de instituții inovatoare, cum ar fi Teatrul Național Radu Stanca, Teatru Gong, Teatru de Balet, îl fac unul din cele mai importante locuri de pelerinaj cultural din Europa. Breslele au dispărut, dar memoria lor este încă păstrată vie prin programul calfelor călătoare, iar economic au fost înlocuiți de importanți jucători industriali din Europa, multinaționale și firme de servicii ce fac din Sibiu un punct de atracție business. În 2019 câștigă și titlul de Regiune Gastronomică Europeană, venit pe fundalul  unui proces de dezvoltare și diversificare culinară a scenei gastronomice sibiene.

Fie că aveți nevoie de un respiro sau munca vă aduce spre noi, vă așteptăm între zidurile acestei cetăți unicat în România, să vă plimbați pe străduțele pline de parfum și poezie, să vă încânte numeroșii artiști ai burgului,  să vă răsfățați cu un vin pe terasa noastră și să ne oferiți plăcerea de a vă fi gazde în casa noastră de pe cea mai romantică stradă din Sibiu.

 

Sibiu
Sibiu, RO
7:36 am, Feb 27
3°C
cer senin
Wind: 4 Km/h
Pressure: 1021 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 5:05 am
Sunset: 4:06 pm

Contact:

✉ Adresă E-mail: office@arthotel.ro
✆ Număr telefon: 0369 409 360
Adresă Art Hotel
Str. Centumvirilor nr. 2
550178 - Sibiu, RO

© 2020 NICOLAUS COM SRL /   crafted by ittask.ro